Tuesday, January 26, 2010

* Laksa Penang *

Salaam sisters... by request miss Yun a.k.a Kantan yang mahukan resepi Laksa Penang. {taula kantan tu wajib masuk dalam resepi kan? hehe} Mood juga masih berada di Pulau Pinang.... maka inilah resepi MAMA yang diwariskan, erm ringkas tapi banyak sayur kot.. hehe. yang penting makan sampai mangkuk licin ya. hehe.

Resepi LAKSA:
  • Laksa basah {yang basah lebih enak kot}, rebus sekejap & toskan. erm... masa nie guna laksa kering...so ginilah rupanya.
untuk kuah laksa pula;

BAHAN 1
  • ikan kembung or ikan uji rashid a.k.a ikan mata besar {nak pakai tuna, sardin pun bley..ikot selera}
  • ikan nie rebus dulu, then asingkan isi dengan tulang.
  • then blendkan isi dulu, kemudian blend tulang tu...tapis then amik airnya sahaja.
BAHAN 2
  • cili kering {masa nie guna cili hidup, so kurang pedas sket}
  • bawang besar
  • bawang putih
  • Belacan {jika mahu}
Caranya;
  • Panaskan minyak sket, and then masukkan BAHAN 2.
  • Agak2 mendidih, masukkan BAHAN 1 {yg ikan tu}.
  • Kemudian masukkan air asam jawa & beberapa asam keping.
  • Masukkan sayur2 seperti daun pudina, batang bunga kantan, daun kesum dan serai {so kuah nie dah penuh sayur2.. hehe}.
  • last masukkan sedikit garam & ajinomoto (jika mahu}.
  • dah rasa okay... bley la angkatkan..tips: jika mahu makan kuah mesti panas2..so biar jek api kecil terbuka.
BAHAN HIASAN;
  • pudina {wajib yer... amik daun jek}
  • bawang besar {hiris halus}
  • nenas {nie kira wajib juga... hiris panjang2}
  • timun {hiris panjang2}
  • daun selom {hiris halus}
  • bunga kantan {hiris halus}
  • cili melaka (jika mahu, hiris halus}
  • limau kasturi {jika mahu, belah dua}
  • telur rebus (jika mahu.. nie style laksa kedah}
  • isi ikan sardin {jika mahu..tapi nie style chinese laksa}
  • petis a.k.a otak udang {jika mahu..tapi saya WAJIB ada.. hehe}

okay.. itu sahaja resepi laksa, kalo tanya sukatannya... mmg saya agak2 jek. {itu yg diwarisi kpd saya, kalo tgk respi yg MAMA bagi cara memasak ade 3 baris jek..lagi kelakar kan?} bahan sayur mmg banyak jika mahu laksa tu lengkap...selalunya jika di Penang, MAMA yang akan masak kuah..saya potong2 sayur jek.. hehe.

so after this bley la merasa miss Kantan bikin laksa Penang yer.. hehe.

2 comments:

  1. hahahaha

    kalo aku rajin :P

    tp aku mmg rajin..rajin tapau dr pasor malam kerinchi...wakakakaa

    ReplyDelete
  2. cisss... yg tu tkyh citer la... tau la umh dekat ngan pasar mlm best...macam2 ada

    ReplyDelete